Het behandelen van teakhout? Het antwoord op deze vraag is niet erg eenvoudig. Er zijn namelijk verschillende factoren die een rol spelen. Is het meubel van plantage teak of gerecycled teak gemaakt? Daarnaast adviseren wij om een tafel anders te behandelen dan bijvoorbeeld een buffetkast. Hieronder worden de meest voorkomende behandelingen besproken.

Behandelen van teakhout met olie

Het behandelen van teakhout met olie is erg gemakkelijk om te doen. Er zijn twee opties waarom je een teakmeubel met olie zou willen behandelen. Ten eerste raden wij aan om meubels gemaakt van plantage teak in de olie te zetten. Plantage teakhout is gevoeliger voor werking van het hout in vergelijking met gerecycled teakhout. Als het hout gaat werken, kan het zo zijn dat er barstjes ontstaan. Met olie voedt je het hout, waardoor de kans op scheurtjes en barstjes wordt verkleind. Let op: omdat het een natuur product is, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er een scheurtje ontstaat (ook al staat het meubel in de olie, of is het gerecycled teakhout.) Meer informatie over het werken van teakhout vind je hier. Daarnaast zou je het meubel ook in de olie kunnen zetten omdat je het meubel een warme kleur wil geven. De olie geeft het meubel een warmere uitstraling waarbij de nerf mooi naar voren komt.

Teak behandelen met lak

In tegenstelling tot de buffetkast, wordt een eettafel en/of salontafel veel intensiever gebruikt. Om deze te beschermen tegen kringen en vetvlekken, kun je ervoor kiezen om de tafel te behandelen met een lak. Er zijn tegenwoordig erg matte lakken beschikbaar, zodat er geen zichtbaar verschil is tussen gelakt en ongelakt hout. Meer informatie over het lakken van tafels is te vinden in een ander blog.

Het behandelen van teakhout met groene zeep

Als je het teakmeubel liever helemaal onbehandeld wilt laten, is het mogelijk om het meubel schoon te houden met een sopje van groene zeep en een schuursponsje. Belangrijk hierbij is om het hele meubel schoon te maken en niet alleen de plek met de vlek. Als je op de plek gaat boenen, is het mogelijk dat er een kleurverschil ontstaat. 

Kleurwas

Is de kleur van het teakmeubel niet helemaal naar wens, dan is het ook mogelijk om het meubel met een kleurwas of white wash te behandelen.