U bent de term ‘gemaakt van gerecycled teakhout’ vast al eens tegen gekomen bij ons op de website. In deze blog vertellen wij u graag wat het precies inhoudt. Om te beginnen wat is teakhout? Teakhout is een tropische hardhout soort. Teak is afkomstig van de boom Tectona Grandis. Deze boom groeit vooral in zuidoost Azië. Het duurt ongeveer 50 jaar voordat deze boom een doorsnee heeft van 40 a 50 cm.

Waar komt het gerecyclede teakhout vandaan?

Dit hout is afkomstig uit oude slooppanden in Indonesië. Denk hierbij aan oude koloniale huizen, overheidsgebouwen en pakhuizen. Deze panden worden gesloopt en het hout wordt zorgvuldig verzameld. De oude verflagen en spijkers worden verwijderd en gaten opgevuld. Daarna wordt het hout gedroogd in een droogoven. Hierna is het hout klaar voor gebruik en worden er meubels van gemaakt.

Waarom kiezen voor gerecycled teak?

De belangrijkste reden: er zijn geen bomen voor gekapt! Daarnaast zijn meubels van oud teakhout van uitstekende kwaliteit. Hierdoor zijn de meubels erg prettig in gebruik. Bijkomende voordeel van het oude teakhout is dat het minder werkt. Dat wil zeggen dat er minder krimpscheuren in het hout ontstaan door droogte. Het hout heeft op een natuurlijke wijze kunnen drogen in het bouwwerk waar het jaren lang in heeft gezeten.

De afwerking van gerecycled teakhout

De meeste meubels zijn glad geschaafd onbehandeld teak. Hierdoor hebben deze meubels een natuurlijke uitstraling. Wij verkopen ook geborstelde tafels van gerecycled hout, dit hout heeft een grovere afwerking. Deze tafels hebben een robuuste look. Ten slotte verkopen wij ook meubels met een dingklik afwerking, hier hebben wij tv-meubels, tafels, kasten en dressoirs van. Deze afwerking wordt gekenmerkt door de ruwere afwerking en nabehandeling met een was voor een intense kleur.

 

Gladde onbehandelde teaktafel

 

Teak tafel geborsteld, close up afbeelding

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van de geborstelde teaktafel

 

teak tafel dingklik blokpoten

Dingklik tafel 140 tot 300cm